Laptop temizleme nasıl yapılır?

Andronova
Yazar Andronova 4 Minimum Okuma

Laptop temizleme ve temizlikte nelere dikkat edilmeli konumuzda oluşabilecek sorunlar için şimdiden sizi uyarıyoruz. Bazı kısımlar için az da olsa uzmanlık gerektirebilir.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Laptop nasıl temizlenir sorusunu cevaplayabilmek için laptop temizliği ve bakımı yapılmadığında ortaya çıkacak durumları da bilmek gerekir. Laptop temizliği yapılmadığında laptop geç açılabilir ya da sürekli kapanma gibi durumları da olabilir. Bunun nedeni genel olarak bilgisayar fanlarının tozlar nedeniyle dönemeyecek hale gelmesidir.

Bilgisayarları dışarıdan temizlemek mantıklı değildir. Çünkü dışarıdan temizlenemeyecek tozlar fanlarda yapışmış şekilde durabilir. Masaüstü bilgisayarın temizlendiği gibi dizüstü bilgisayarlar da aynı şekilde temizlenebilir. Yani dizüstü bilgisayarlar da içi açılarak temizlenebilir. Ancak bilgisayarı temizlerken bazı teknik bilgileri de bilmek gerekir.

Laptop temizliği için gerekli ekipmanlar

Bilgisayarın içini açmak için gerekli ekipmanlara sahip olmak gerekir. Bunun için de ilk olarak dizüstü bilgisayarların bakım kılavuzu temin edilmelidir. Dizüstü bilgisayarların kasasını açmak için bir takım tornavida setleri gerekir. Philips ve onun gibi ürünlerde elektrikli tornavida seti kullanılmalıdır.

Dell ve Apple gibi dizüstü bilgisayarlarda ise Torx tornavida seti kullanılmalıdır. Bunların yanında Laptop açmak için plastik spatula veya gitar penası da kullanabilir. Temizlik için de yumuşak kıllı fırça ve vakumlu el süpürgesine ihtiyaç vardır. Dizüstü bilgisayarı açtığınızda tozlar tomar bir halde görüneceği için bu yığınları cımbızla temizlemek gerekecektir. Ayrıca pamuk ve temizleyici alkol de sağlanması gereken ekipmanlar arasındadır.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Laptop temizliği aşamaları

Bu işlemle göreceli olduğunu belirtelim. Marka hatta modeline göre farklılık gösterecektir. Dikkat edilecek en önemli husus açarken ekran, anakarta ve kasaya zarar vermeden işlem yapılması. Öneri olarak alt RAM veya hard disk yuvası varsa bırayı açıp oradan temizlemeyi denemeniz.

  1. Temizliğe başlarken dizüstü bilgisayarınızı kapatılmalı.
  2. Güç kablosu ve batarya çıkarılmalıdır.
  3. Çıkarabiliyorsanız ilk temizlenecek alan klavyelerdir.
  4. Bunun için de klavyeyi çıkarıp altındaki kısımlar temizlenmelidir. Klavyenizi çıkartmak için iki veya üç adet vidayı çıkarılır. Bu vidaları, bilgisayarın alt kısmındaki plastik klipsleri kaldırıp çıkarabilirsiniz.
  5. Daha sonra da klavyeyi kendinize çekerek çıkartabilirsiniz.
  6. Ardından klavyenin altında bulunan bağlantı kablosunu çıkararak klavyenin anakart ile bağlantısı kesilir.
  7. Bu son aşamada bilgisayardaki tozlara ulaşacaksınız. Bu tozları vakumlu el süpürge yardımıyla temizlemek en uygunu olacaktır.

Laptop temizleme nasıl yapılır?

Laptop kasa temizliği

  1. İşlemlere başlamadan önce elektrik prizinden bağlantısını kesin.
  2. Bataryayı sökün.
  3. Kasayı açmadan altta tak çıkar şeklinde olan bölümleri açarak işlem yapmanız daha sağlıklı olabilir. En azından uzman gözetimi gereken hususlar olabiliyor.
  4. Tornovida ile açılabilecek genelde kısımlar RAM bölümü ve hard disk bölümleri üzerinden elektrikli süpürge kullanılabilir. Tabi bu süpürge ufak ve araç süpürgesi benzeri olabilir.
  5. Süpürge ile temizlik yapılırken etkilenecek alanlara dikkat ediniz.  
  6. Kasa menteşeleri genellikle hassas olur ve işlem yapılırken daha dikkatli olunması önerilir.
  7. Temizlemede kullanılacak kimyasal ürünlerin renk attırma gibi yan etkisi olmadığından emin olun.
  8. Temizlikte iç kısma sıvı kaçmamasına özen gösterin.

Anakart temizliğinde yapılacaklar

  1. Elektrik aksamlarını sökün.
  2. Kabloları daha sonra takabilecek şekilde çıkarın.
  3. CPU fanını sökün.
  4. Ekran kartında fan varsa onuda.
  5. Anakart üzerinde tozları yumuşak bir fırça ile temizleyebilirsiniz. En küçün boya fırçası veya en büyük sulu boya fırçaları kullanılabilir.
  6. Sökülen fanların pervanelerine zarar verilmeyecek şekilde temizleyin.

Fan değişimi veya ilgili jel takviyesi

  1. Fanların altındaki beyaz sıvı ile karşılaşanlarınız olmuştur. Bu soğutmadan önem arz edebiliyor. Hemen hemen tüm bilgisayarların fanlarında bunun kontrolü önerilmekte.
  2. Ömrünü tamamlamak üzere olan fanları hiç bekletmeden değiştiriniz.
  3. Fan büyüklüğüne dikkat ediniz.
  4. Fan yavaş çalışması veya çalışmaması sistemin kilitlenmesine veya donanımsal arızalara neden olabileceğini belirtelim.


Güncelleme Tarihi: 11 Şubat 2020, 12:16

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir