Telefonda VPN Bağlanmıyor Hatası: 8 Nedeni ve Çözümü

Andronova
Yazar Andronova 11 Minimum Okuma

VPN, internet kısıtlamaları ve güvenli internet içeriğe erişim için değerli bir araç olabiliyor. Ancak son zamanlarda VPN bağlanmıyor sorunu yaşanmakta. Ara ara denemelerde bağlantı veya sunucu hataları gibi sorunlar yaşanıyor. Bu yazıda, VPN bağlanmıyor sorunlarının yaygın nedenlerinden bazılarını inceleyecek ve bunları düzeltmek için potansiyel çözümler sunacağız.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Cihazınızla, ağ bağlantınızla veya VPN servis sağlayıcınızla ilgili olup olmadığına bakılmaksızın, sorunu gidermenize yardımcı olacak pratik bazı ipuçlarından bahsedeceğiz. Ancak, Türkiye’de şu sıralar VPN kullanımını kısıtlayan bazı engellemeler bulunmaktadır. Birçok VPN uygulaması engelleniyor veya hız sorunları yaşıyor. VPN bağlantı sorunlarını düzeltmek için gerekli önerilerimizi sıralayacağız.

Telefonda VPN Bağlanmıyor Olası Sorunların Nedenleri

Bir VPN’in bağlanamamasının birkaç nedeni olabilir:

  1. İnternet Ağında ve Bağlantısında Sorunlar: Zayıf internet bağlantıları veya aralıklı kopma sorunları, VPN hizmetinin bağlanmasını engelleyecektir.
  2. Virüs Yazılımı veya Güvenlik Duvarı Sorunu: Ağlarda veya cihazlarda bulunan güvenlik duvarı veya virüs yazılımı VPN trafiğini durdurabilir veya aksamalara neden olabilir.
  3. VPN Hizmetinin Sunucusu Sorunları: VPN sunucu ve yazılımda bakım nedeniyle kapalı durumda veya teknik sorunlar yaşanabilir.
  4. Yanlış Oturum Açma Kimlik Bilgileri: Yanlış oturum açma kimlik bilgilerinin veya süresi dolmuş parolaların girilmesi, VPN’in bağlanmasını engelleyebilir.
  5. Eski VPN İstemci Yazılımı: Uyumsuz ya da güncel olmayan VPN istemci yazılımı bağlantılarda soruna neden olur.
  6. Konum Tabanlı Kısıtlamalar: Bazı ülkelerde devletler VPN hizmetini yasaklayabilir. Ağlar VPN kullanımına kısıtlanır veya yavaşlatılabilir.
  7. Şüpheli Durumlar: VPN hizmetinizi aldığınız yer hesabınızda şüpheli durumlar fark ettiyse, bir süreliğine erişiminizde sorun çıkarır. (Yanlış şifre denemeleri, çoklu kullanımlar, ticari kullanım, farklı bölgelerden aynı anda giriş denemeleri vs vs)
  8. Hesabınızda Sorun Görülmesi: Ödeme günü gelmesi veya ödeme yaptıktan sonra sorun yaşanması. Bunun dışında hesabınızda eksik alanlar varsa, eksik alanları doldurup doğrulama yapın.

VPN Bağlantısının Sürekli Kesmesinin Yaygın Nedenleri

VPN bağlantılarında sürekli olarak kesilmesine neden olan en yaygın faktörler şunlar olabilir:

  1. VPN Uygulamaların Güncel Olmaması: VPN uygulamaların güncel olmaması uyum ve güvenlik sorunlarına yol açabilir.
  2. Güvenilmez VPN Sağlayıcısı: Güvensiz ya da kalitesiz VPN sağlayıcısı, sürekli hizmetlerde kesilmelere sebep olacaktır.
  3. Cihazın VPN Desteği Sınırına Ulaşması: Cihaz desteklediği VPN sayısının limitine ulaşılması sonucu bağlantı kısıtlamaları uygulanır.
  4. İSS’in VPN Trafiğini Engelliyor Olması: İnternet Servis Sağlayıcısı, VPN trafiğini kısıtlıyorsa, bağlantı kopmalarının yaşanması mümkün.
  5. Aşırı Kalabalık Sunucular: Çok sayıda kullanıcının aynı sunucuları kullanıyor olması, bağlantınızı etkileyecektir. Bu durumla birebir karşılaştık.
  6. Pil Optimizasyon Ayarlarının VPN’yi Bozması: Pil tasarrufu tarafındaki modlar, VPN bağlantısını etkiler, Bu ayarların kontrol edilip düzeltilmesi gerekiyor.
  7. Hatalı Giriş Bilgileri: Yanlış giriş bilgileri, VPN bağlantısını engelleyebilir.
  8. VPN’yi Engelleyen Güvenlik Duvarları: Güvenlik duvarları, az çok VPN trafiğini engeller ve bağlantılarda sorun yaşatır.
  9. Konum Bazlı Kısıtlamalar: Bazı bölgelerde VPN kullanımını kısıtlayan politikalar vardır. Bu sürekli veya bir süre bu şekilde olur.
  10. İnternette Zayıf Bağlantı Sorunu: Yetersiz internet bağlantıları, VPN bağlantısının sürekli kesilmesine sebep olacak.
VPN bağlanmıyor sorunları

Yavaş VPN Bağlantı Sorunu

VPN kullanırken web sitelerinin yüklenmesi veya akış sırasında gecikmelerin yaşanması durumunu fark ettiniz mi? Bu durumun birçok nedeni olabilir:

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image
  1. Uzak Sunucular: Kullanıcının cihazı ile VPN sunucusu arasındaki mesafe, bağlantı hızını etkileyebilir. Mesafe ne kadar uzak olursa, gecikme de o kadar yüksek olabilir ve bu da bağlantı hızının yavaşlamasına neden olabilir. Size daha yakın olan bir sunucu seçmek performansı artırabilir.
  2. Aşırı Kalabalık Sunucular: Aynı sunucuya aynı anda bağlanan birçok kullanıcı, bağlantı hızınızı yavaşlatabilir ve indirme veya yükleme hızlarını düşürebilir. Başka bir sunucu seçmek veya geniş sunucu seçeneğine sahip bir VPN sağlayıcısı tercih etmek bu sorunu çözebilir.
  3. Şifreleme ve Şifre Çözme İşlemleri: VPN hizmetinin kullandığı şifreleme, özellikle yüksek düzeyde ise bağlantı hızını etkileyebilir.
  4. Torrent Kullanımı: Torrent gibi bant genişliği yoğun faaliyetler hızları önemli ölçüde düşürebilir. Bu durumu çözmek için torrent odaklı VPN’leri tercih etmek, daha iyi bir performans sağlayabilir.

VPN Protokolü Bağlantı Hatası

VPN protokolleri, güvenli bir şekilde veri alışverişi yapmak için VPN tünelleri oluşturur. Daha önce de belirtildiği gibi, farklı türde protokoller mevcuttur ve bu nedenle farklı teknik özelliklere ve sorunlara sahiptirler. Eğer VPN protokolünüz çalışmıyorsa, aşağıdaki düzeltmeleri deneyebilirsiniz:

  1. Doğru Protokol Yapılandırmasını Sağlayın: Yanlış protokol yapılandırması, bağlantı hatalarına neden olabilir. Cihazınız için doğru VPN protokolünü seçtiğinizden emin olun ve bunu VPN ayarlarında doğru şekilde yapılandırın.
  2. VPN İstemcisini Güncelleyin: VPN istemcileri bağlantı hatalarına neden olabilir. Sorunu çözmek için VPN istemcisini güncelleyin veya yeniden yükleyin.
  3. Güvenlik Duvarı veya Antivirüs Yazılımı Ayarlarınızı Kontrol Edin: Güvenlik duvarları veya antivirüs yazılımı VPN protokollerini engelleyebilir. Sorunu çözmek için bunları devre dışı bırakın veya VPN uygulamasını beyaz listeye ekleyin. Alternatif olarak, VPN içeren en iyi antivirüs yazılımını seçerek çakışmaları önleyebilirsiniz.
  4. Sağlayıcınıza Ulaşın: VPN sunucusu kesintisi bağlantı hatasına neden olabilir. Destek almak için VPN sağlayıcınıza başvurun veya farklı bir sunucuya bağlanmayı deneyin.

VPN Sunucuya Bağlanmıyor

Belirli bir VPN sunucusuna bağlanmaya çalışırken reddedilme sorunuyla karşılaştınız mı? Bir sunucuya bağlanmama sorunu, başa çıkılması sinir bozucu bir durum olabilir. Aşırı yüklenmiş bir sunucu, yanlış VPN protokolü, engellenmiş bir bağlantı noktası ve daha birçok yaygın neden bu sorunu tetikleyebilir.

Eğer VPN sunucuya bağlanmıyorsa, deneyebileceğiniz geçici çözümler şunlar olabilir:

  1. VPN yazılımınızın güncel olduğundan ve bağlanmaya çalıştığınız sunucunun çalışır durumda olduğundan emin olun. Eğer herkese açık bir Wi-Fi ağı kullanıyorsanız, VPN kullanımında herhangi bir kısıtlama olup olmadığını kontrol edin.
  2. Başka bir sunucu seçin. Bazı sunucu konumları diğerlerinden daha popüler olabilir ve bu nedenle aşırı kalabalık olabilir. Her zaman geniş bir sunucu filosuna sahip bir VPN sağlayıcısını tercih edin ve işe yaramazsa bunları değiştirmeyi deneyin.
  3. Güvenlik duvarınızın VPN bağlantılarını engellemediğinden emin olun. Eğer bu durumda iseniz, bu tür yazılımları devre dışı bırakmayı veya ayarları VPN trafiğine izin verecek şekilde ayarlamayı deneyin.
  4. Başka bir VPN protokolü seçin. Bazen belirli bir sunucu veya protokolde teknik sorunlar yaşanıyor olabilir veya İSS’niz tarafından engellenmiş olabilir.
Telefonda VPN bağlanmıyor hatası

VPN WiFi’ ye Bağlanmıyor Sorunu

Wi-Fi bağlantısı kullanırken VPN’e bağlanamamanızın birkaç nedeni olabilir: ağ kısıtlamaları (bazı Wi-Fi ağları, özellikle halka açık olanlar, VPN kullanımını engelleyen kısıtlamalara sahip olabilir), güvenlik duvarı ayarları (wifi ağında güvenlik duvarı varsa) etkinse, bir VPN’yi engelliyor olabilir ve daha fazlası.

VPN Ağ Yok Hatası

VPN’niz kablosuz ağa bağlanmadığında yapılabilecek olası düzeltmeler şunlardır:

  1. İnternet Bağlantınızı Kontrol Edin: Wifi bağlantınızın bağlı olduğundan ve düzgün çalıştığından emin olun. Wifi yönlendiricinizi sıfırlamayı deneyin.
  2. VPN Ayarlarınızı Kontrol Edin: VPN’nin doğru şekilde kurulduğundan emin olun: VPN’niz için doğru sunucu adresi, kullanıcı adı ve şifre.
  3. Güvenlik Duvarı Ayarlarınızı Kontrol Edin: Güvenlik duvarınız VPN bağlantısını engelliyor olabilir. Güvenlik duvarınızı geçici olarak devre dışı bırakmayı deneyin ve VPN’nin bağlanıp bağlanmadığını kontrol edin.
  4. VPN Protokollerini Değiştirin: Kullandığınız VPN protokolünü WireGuard’dan OpenVPN, IKEv2 veya L2TP’ye değiştirmeyi deneyin.
  5. Cihazınızı Yeniden Başlatın: Cihazınızı yeniden başlatmayı ve ardından VPN’ye tekrar bağlanmayı deneyin. Bağlantınızı yeniden kurmanıza yardımcı olacak desteğe ihtiyacınız varsa İSS’nizle iletişime geçin.

VPN Mobil Veri İle Bağlanmıyor

Mobil verilerde VPN kullanmak, veri iletiminin kablosuz ağlarda olduğu gibi çalışsa da, farklı bir iletim şekline sahip olduğundan dolayı benzer sorunlara neden olabilir: ağ kısıtlamaları, sınırlı veriler, güncel olmayan yazılımlar ve daha fazlası.

Eğer mobil verilerle VPN bağlantısı sırasında sorun yaşarsanız, aşağıdaki düzeltme yöntemlerini deneyebilirsiniz:

  1. Mobil Veri Bağlantınızın İstikrarını Kontrol Edin: Mobil veri sinyalinizin VPN’e bağlanacak kadar güçlü olup olmadığını kontrol edin. Zayıf mobil veri sinyali, VPN bağlantı sorunlarına neden olabilir.
  2. VPN Uygulamasının Güncel Olup Olmadığını Kontrol Edin: VPN uygulamanızın en son sürümüne güncellenip güncellenmediğini kontrol edin. Değilse, uygulamayı güncellemek sorunu çözebilir.
  3. Pil Tasarruf Modunu Kapatmayı Deneyin: Pil tasarrufu modu, VPN uygulamasının arka planda çalışmasını engelleyebilir ve bu da bağlantı sorunlarına neden olabilir.
  4. Cihazınızın Ağ Ayarlarını Sıfırlayın: Bu genellikle VPN bağlanmıyor problemlerinde sık tercih seçeneklerinden biridir.
  5. Farklı Bir VPN Sunucusuna Bağlanmayı Deneyin: Bağlanmaya çalıştığınız sunucuda ara ara sorunlar yaşanıyor olasılığı için farklı bir sunucuya geçmek sorunu çözecektir. VPN bağlanmıyor şikayetlerinin bir kısmı bu şekilde çözülmekte.

VPN Bağlanmıyor: VPN Bağlantısı Reddedildi

VPN bağlantıların reddedilmesinin olası nedenleri oldukça uzundur. Bağlantıların etkilenmesine neden olan bir güvenlik duvarı, veri tüketiminde sorun görülmesi veya kararsız bir bağlantının pek çok soruna neden olur. Bunun için, aşağıdaki önerileri göz önünde bulundurabilirsiniz:

  1. Kimlik Bilgilerinizi Kontrol Edin: Eğer erişim reddedilmesiyle ara ara karşılaşıyorsanız, kullanıcı adınızı, şifrenizi ve alan adındaki kullanıcı bilgilerinizin doğru olup olmadığını kontrol edin. Bunu VPN ayarları panelinizde tekrar gözden geçirebilirsiniz.
  2. Sınırsız Veri Sunan Bir VPN Sağlayıcısı Seçin: Premium VPN sağlayıcıları genellikle sınırsız veri sağlar. Bu sayede torrent veya akış sırasında veri tükenmesi yaşamadan VPN bağlantınızın kesilmemesini sağlarsınız. Ancak bu aralar Türkiye hizmetlerinde sorun yaşanmakta. Bu durum devlet tarafından uygulandığı yönünde söylentiler var.
  3. Bir VPN İstemcisinden Fazlasının Çalışmadığından Emin Olun: Bilgisayar veya mobil cihazınızda birden fazla VPN istemcisi çalışıyorsa, diğer istemciler müdahale edecektir ve bağlantıda sorunlara neden olacaktır. Bu bir nevi çakışma durumudur. Tüm açık bağlantıları devre dışı bıraktıktan sonra cihazınızı / bilgisayarınızı yeniden başlatın. Artık VPN istemciniz tarafından erişilebilir olacaksınız.

Telefonda VPN bağlanmıyor hatasına yönelik etkili yöntemler umarız yararlı olmuştur.

Öneri makalemiz: VPN Çalışmıyor

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir