Uçak yolculuğunda kulak ağrısı ve tıkanıklığı

Andronova
Yazar Andronova 3 Minimum Okuma

Uçak yolculuğunda kulak ağrısı ve tıkanıklığına ne iyi gelir sorusundan önce uçak yolculuğunda kulak sağlığında dikkat edileceklerin okunması daha sağlıklı olabilir.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Günümüzde en hızlı ve en değişken ulaşım sektörü havayolu taşımacılığıdır. Bir gün içerisinde ülkenin en doğusundan en batısına binlerce kilometreyi sadece saatler içerisinde gidebiliyoruz peki bu kadar hız dünyamıza ve gerçek fiziğe göre nasıl mümkün olabiliyor?

İnsanoğlu hep doğadan ilham almış ve yaratılış gereği kendisinde olmayan ama doğa da bulunan özelikleri hep sahip olmak istemiştir. Bunlardan birisi de çok yüksekten hızlı ve güvenli yolculuk sağlamak aynı okyanusları neredeyse hiç durmadan geçen albatros kuşları gibi.

Uçuşta kulak sağlığı

Uçuşta kulak ağrısı ve kulak tıkanıklığı için ne yapılması gerektiği hakkında genel bilgileri sizlerle paylaşacağız. Her ne kadar bilgilendirmek için bu yazıyı hazırladıksa da, kesinlikle kulakla ilgili uzman görüşlerini incelemenizde fayda olacak.

Yolculuklarda genelde öneri olarak sakız çiğneme sık öneriler arasındadır. Dikkat edileceklerden biri ise yolculuğa az süre kala ağır yemeklerden uzak durulması.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image
Ucak yolculugunda kulak tikanikligi
Uçak yolculuğunda kulak ağrısı ve tıkanıklığı

Yükseklik ve basınç

Uçakların yapısı uzun menziller gidebilen ve yüksek irtifalara katlanabilen albatros ve göçmen kuşların yapısına dayanmaktadır. Hafif Sıcak hava akımına ihtiyaç duyan ve hafif gövdeleriyle 36000 feet yani yeryüzünden 7300 metre yukarıda gidebilmektedir. Fiziğe göre yukarı çıktıkça sıcaklık düşer ve basınç artar bu basınç yaklaşık 10 Atmosferik basınç eşit yani ayağımızın yere bastığından 10 kat daha fazla basınçtır. Eğer Uçak içerisinde bu basınç azaltılıp en az 1.5 atmosferik basınca gelmez ise tamamen insan sağlığa zararlı bir hale gelmektedir, fazla basınç altında insan da kulak ve göz boşluklarından kanama ile başlayan sorun ölümle sonuçlanabiliyor.

Cam kenarı

Uçakla seyahat sırasında en fazla sevilen koltuklar hep cam kenarlarıdır. Bu koltuklardan gökyüzünde seyahat ederken pencerelerden bakıldığından her şeyi çok küçük gördüğünde kuş gibi hissettirebiliyor. İşte O pencereler altında bulunan toplu iğne büyüklüğünde olan ufacık delikler uçakta herkesin hayatını kurtarıyor, O delikler seyahat sırasında kabin içi basıncı dengelemek için yapılır. Kabin içi hava akımı dengelemek ve camın esnekliğinden faydalanarak yüksek basıncı dağıtıyor.

Yolculuk sırasında yapılması gerekenler

İnsan vücuttun da denge işlevini kulaklarda bulunan boşluk ve kulak zarı üsteleniyor. İnsan vücudunda bulunan bu boşluklar kulaklara giden ağız boşluğumuzda bulunan hava kanalları üstleniyor. Uçak içerisinde seyahat sırasında sık sık ufak ağız hareketleriyle, yutkunarak ve gerekirse sakız çiğneyerek kulak sağlığımızı korumak mümkündür. Bu yolcuklarda kulaklıklarla müzik dinlemek tavsiye edilmemekte ayrıca benzer davranan insanların seyahat sonrası baş ağrısıyla karşılaşıldığını bilinmekte. Uçak içerisinde bulunan pencerenin aslında pencereden öte olduğunu sadece etrafı göstermek için değil herkesin rahat ve konforlu bir yolculuk için yapılırlar.

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.