Nokia‘nın Android işletim sistemi ile çalışan bir telefon hazırlığı içerisinde olduğu iddiaları gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Deyim yerindeyse yılan hikayesine dönen süreçte bir süre önce Çin kaynaklı C Technology sitesi bir rapor yayımlamış ve Nokia’nın Snapdragon 400 işlemciyle çalışan 7-inçlik bir tabletin yanı sıra düşük maliyetli Android bir cihaz üzerinde yaptığı çalışmaları askıya aldığını bildirmişti.
Nokia bünyesinde eski Meego Başkan Yardımcısı Peter Skillman liderliğinde geliştirilen projenin rafa kalkmasında Nokia ve Microsoft arasında yapılan anlaşma neden gösterildi. Anlaşmaya göre Nokia iki yıl boyunca herhangi bir telefon duyurusu gerçekleştiremeyecek.
Nokia-Microsoft arasında yapılan anlaşma gereği Finlandiya merkezli üreticinin iki yıl boyunca telefon üretimi yapmayacağı şeklinde bir madde yer alıyor olsa da, Nokia’nın Android ile çalışan cihaz çalışmaları Microsoft tarafından satın alınmadan önce başlamıştı. Bu sebeple projeye ilişkin özel bir madde anlaşma metnine eklenmiş olabilir.
Nokia’nın Normandy olarak isimlendirilen Android telefonu projesi rafa kaldırıldı iddialarının hemen ardından mobil dünyasının bir numaralı bilgi ve sızıntı kaynağı Evleaks, “Nokia Normandy, 2013” şeklinde bir tweet yayınladı ve telefona ait bir görseli yayınladı.
Yayınlanan görselden anladığımız kadarıyla Normandy tasarım hatları itibariyle Asha serisine benzeyecek. Telefon eğer tanıtılırsa Lumia ailesinde olduğu gibi birçok renk seçeneği mevcut olacak. Cihazın arka bölümde LED flaşa sahip olmadığını belirtelim.
Normandy her ne kadar Android işletim sistemiyle çalışacak olsa da, Nokia geliştirici ekibi telefonda özel bir arayüze yer verecek. Normandy’nın resmiyet kazanması Nokia’nın düşük maliyetli cihazlar piyasasında önemli satışlar gerçekleştirmesinin önünü açacaktır. Şirketin bu noktada kaybedecek bir şeyi yok, zaten pazar payı seviyesinde hala birçok üreticinin gerisinde kalmakta. Tabi bu durumun gerçekleşmesi için Normandiya’nın tüketicilere ulaşması gerekiyor.
kaynak: talkandroid, twitter.com