Telefonda YouTube ne kadar internet harcar

Andronova
Yazar Andronova 3 Minimum Okuma

Son yıllarda internet kullanımı cep telefonlarda hızla büyümekte. Artık internet paketleri dayanmıyor. En çok sorulan sorular ise Android ve iPhone telefonda internette YouTube ne kadar harcar yani ne kadar tüketir. Peki Facebook ve Whatsapp?

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Hayatımızın vazgeçilmez bir noktasında yer alan akıllı telefonlar; onun kadar olmasa da günlük hayatımızın bir parçası olan tablet ve bilgisayarlar gün geçtikçe yaşamımıza daha da yerleşiyor.

Özellikle akıllı telefonlarda çok ihtiyaç duyduğumuz internet; ne yazık ki belli bir kotayla kullanımımıza sunuluyor.

1024bit=1KB, 1024kb=1MB, 1024MB=1GB denklemiyle sektörde var olan internet kotası çeşitli uygulamalar ve internet sörfüyle tükenip gidiyor. Peki Video ne kadar internet tüketir?

Video kalitesine göre internet tüketimi

Video ne kadar internet harcar? Akıllı telefonlarda en çok vakit geçirdiğimiz ve MB -GB tüketimimde en çok etkisi olan şey tartışmasız, videolar. Özellikle YouTube birçok video içeriğiyle elimizin altında. Özellikle HD kaliteli videoların da yayınlanmaya başlaması ciddi anlamda internet kotalarımızı sömütüyor. YouTube’nin yayınladığı istatiksel veriler göre video kalitelerinin internet kotamıza yansıması şu şekilde oluyor:

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image
  • 2160p video : 20000 kbps
  • 1440p video : 8913 kbps
  • 1080p video : 3774 kbps
  • 720p video : 3000 kbps
  • 480p video : 1000 kbps
  • 360p video : 721 kbps
  • 240p video : 377 kbps
  • 144p video : 80 kbps

Yani; 120 dakikalık bir video 720 p kalitesinde izlediğimizde toplamda 912 MB internet kotamızdan eksiliyor.

Görüntü kalitesi arttıkça hız ve ihtiyaç duyduğu bit de artan videolar, tercih ettiğimiz kalite ve hıza göre internet paketlerimizden internetimizi çekiyor.

Telefonda YouTube ne kadar internet harcar

Online video izlemek mi yoksa video indirmek mi?

Video ne kadar internet tüketir? YouTube’nin açıkladığı bilgilere göre; her ay 1 kullanıcı en az 12 saatlik video izliyor. 12 saatlik bir videonun veri kullanımı ortalama 5 GB anlamına geliyor. Üstelik bir video online izlendiğinde tekrar başa sarıldığında veri kullanımı da tekrar başa sarılıyor. Videoyu indirdiğinizde kullanılan veri, bir kez oynattığımızda kullanılan veriye eşit durumda. Bazı durumlarda videonun ortasında sayfanın yenilenmesi, bağlantı problemleri nedeniyle başa sarılan videolar da göz önüne alındığında internet paketinin hemen tüketebileceği ortaya çıkıyor.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Film izleme internet tüketimi? Örnek bir filmi izlemek mi indirmek mi diyenler için eğer sardırmadan izleyecekseniz indirme daha mantıklı. Yani video’ nun büyüklüğüne göre video indirme daha mantıklı olur.

Peki Facebook ve Whatsapp’ ta durum nasıl? Yine aynı şekilde kullanım oranları değişkenlik göstermekte. Açılan video ve fotoğrafın kalitesine göre tüketim yapılmakta.

Bu bildiler kullanıldığında, internet paketiniz daha uzun süre size kalsın istiyorsanız videoları indirdikten sonra izlemeniz önerilebilir. Tabi kullandığınız akıllı telefonun hafıza problemleri ve depolama alanı sorununu da çözüm üreterek bu işlemi yapmakta fayda var.

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.