Virüs nedeniyle silinen dosyayı geri getirme

Andronova
Yazar Andronova 8 Minimum Okuma

Kullanıcıların yaptığı aramalara baktığınız çoğunlukla veri kurtarmaya yönelik kelimelerle arama yaptığını görüyorsunuz. Virüs nedeniyle silinen dosyayı geri getirme şeklinde arama genelde bazı kişilere yönelik yapılan aramalardır.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Virüs bulaşan kişilerde silinen verilerin önemine göre yapılan aramalar değişmekte. Bir çoğu verilerin geri alınmasına yönelik işlem yapmazlar. Lakin iş alanında kullanılan bilgisayarlarda kesinlikle veri kurtarmaya yönelik programlar ve yöntemler araştırılır.

Virüs nedeniyle silinen dosyaları geri almak için bu yazımızı hazırladık. Genelde önemli özellikle parasal veriler içeren dosyaları veri kurtarma merkezleri çok yüksek ücretlerle kurtarmaya çalışırlar. Biz ise donanımsal arıza değilse yazılımsal ve virüs kaynaklı silinen verileri geri getirmek için önerilerde bulunduk.

Veri güvenliğine dikkat

Teknolojinin gelişimiyle artık insanlar işlerinin birçoğunu bilgisayar ortamından yürütmektedir. Teknoloji şirketlerinden en yüksek karlı şirketlere kadar bütün küçük şirketler dahil bilgisayar kullanarak işlemlerini internet ortamında yapmaktadır. Bu durum bazı olumsuz ortamların oluşmasına sebep olmaktadır. İnternet üzerinden yönetilen bütün işlemler aslında bir risk taşımaktadır. Riskleri önlemek ve azaltmak için çeşitliliği farklı olan yöntemler bulunmaktadır.

Bilgisayar virüsü ne demektir? Bilgisayar virüsleri çeşitli şekilde kullandığınız programlara bulaşarak çalışmalarını engeller veya bilgilerinizi sizin haberiniz olmadan başka bir bilgisayara aktarabilir. Virüsler çalışma şekline göre farklılık gösterir. Neredeyse bütün virüs tipleri ilk bulaştıktan sonra dağılarak diğer programlara bulaşır ve bilgisayarınıza zarar verir. Dosyalara bulaşan ve bilgisayarın sistemine bulaşan olmak üzere ikiye ayrılabilir. Bilgisayara bulaşan virüs tipleri daha tehlikeli olup geri dönüşü olmayan zararlar vermeleri muhtemeldir.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image
Virüs nedeniyle silinen dosyayı geri getirme
Virüs nedeniyle silinen dosyayı geri getirme

Dosyaları şifreleyen virüs

CryptoLocker virüsü: Bu virüs bulaştığı bilgisayarda ve Android cep telefonda bulunan tüm dosyaları şifreleyerek para istemekte. Virüs fidye virüsü olarak geçmekte. Bu virüsün çeşitleri bulunmakta. Bazıları antivirüs programlarıyla temizlenmekte. Bazılarında ise bu durum biraz zaman almakta. Temizlemede kullanılan antivirüs programlarından bazıları: Kaspersky, Bitdefender ve Avast diyebiliriz. Tabi şifrelerin açılma işlemi bu yazılımlardan çok zordur. Bu durumla karşılaşanların nasıl temizlenir adlı araştırmalarına bakmak gerekiyor.

Şifreleyen virüsleri önleme

Virüslerin bilgisayarınıza bulaşmasını engellemek için anti virüs programları kullanılabilir. Bazı anti virüs programları ücretsiz olsa bile hepsi gerekli korumayı ücretli versiyonlarında sağlar. Virüs nedeniyle silinen dosyalarınızı bu anti virüs programların ücretli versiyonlarında bulunana dosya kurtarma seçenekleri mevcuttur. Anti virüs programı kullanmak istemiyorsanız internet ortamında bulabileceğiniz dosya kurtarma programları mevcuttur. Ancak bu programlar kendi içlerinde farklı tür virüs bulundurabilir. Kullanmadan önce araştırmanızı yapınız. İnternet ortamındaki bir çok virüs tipi dosyaları silmez sadece gizler. Dosya görünümünü açarak dosyalarınızı kullanabilirsiniz.

Virüsten dolayı silinen verileri kurtarma 
Şifreleyen virüslerden korunma

Virüsten dolayı silinen verileri kurtarma 

Standart olarak şifreleme yapan virüslerin temizlenmesi ve verilerin şifresinin açılması çok zor olmayabiliyor. Lakin gelişmiş ve kendini güncelleyen virüslerin çözümüne yönelik işlemler normal kullanıcıların yapabileceği işlemler değil.

Normal durumlarda herkesin deneyeceği en iyi yöntem Windows sistem geri yükleme işlemidir.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Virüsten silinen sistem dosyalarını geri getirme önerisi

FoneLab, Comfy File Recovery, My Flash Recovery ve Disk Drill veri kurtarma programlarıyla %100 olmasa da çoğu silinen dosyaları geri getirebilirsiniz.

Yukarıdakilerin popüler programlar olduğunu söyleyelim. Paralı kullanımlarda kurtarma olasılığı daha yüksektir. Verilerin hayati önem taşıdığında ise, uzman desteği alınması gerekiyor. Lakin bir çok firmanın yüksek ücretlerle bu işlemleri yaptığını belirtelim.

Windows 10 bilgisayarda veya cep telefonu hafıza kartında silinen verileri kurtarma işlemi için önerilen çok sayıda yazılım internette dolaşmakta. Bunlar yazı sonunda…

Windows bilgisayardan silinen dosyaların kurtarılması için önerimiz yazı sonunda yer alan popüler yazılımlar kesinlikle denenmesi önerilmekte.

Teknoloji geliştikçe hayatımızda her şey dijitalleşmeye başladı. Artık bütün resimlerimizi, videolarımızı diğer kişisel bilgilerimizi bilgisayarımızda veya bir harici bellekte tutmaya başladık. Bunların dışında ofis uygulamaları ile yazdığınız bütün yazışmalarda bu cihazların hafızalarında bulunmaktadır. Bu sebepten dolayı bu bilgilerimizin başına olumsuz bir durum gelmesi hayatımızı olumsuz etkileyebilir.

Peki bu olmayacağı anlamına gelir mi ? Elbette gelmez en dikkatli dediğiniz bir bilgisayar kullanıcısı bile önemli bir dosyasını silebilir. Sildiğimiz zaman bu dosyalarımızı nasıl geri getireceğiz. Silinen dosyaları kurtarma programı Bilgisayarda silinen dosyaları kurtarma nasıl yapılır İşte bu haberimizde bilgisayardan sildiğiniz dosyaları nasıl geri getirebileceğinizi anlatacağız.

Silinen dosyaları geri getirme işlemini bir yazılım aracılığı ile yapabilirsiniz. Dosya veri kurtarma yazılımları profesyonelce yaparsanız maliyeti fazla olan bir sektördür.

Peki biz bu işlemi ücretsiz yapabilir miyiz? Elbette yapabilirsiniz. Arama motorlarına “silinen dosyaları geri getirme” yazdığınızda bir çok ücretli ve ücretsiz dosya karşınıza gelecektir. İşte o yazılımlardan biri olan ve cclenear yazılımı ile tanıdığımız şirkete ait Recuva uygulamasını kullanabilirsiniz.

  • Recuva yazılımını ücretsiz olarak piriform. com/recuva/download buradan indirebilirsiniz.
  • Shift + Delete tuşları ile birlikte sildiğiniz dosyaları da bu uygulama ile kurtarabilirsiniz.
  • Daha gelişmişleri yazı sonunda ve sitemizde yer alıyor.

Android’te silinmiş dosyaları kurtarma yöntemi

Akıllı telefonlarımızın günlük hayatımızın en önemli araçlar haline gelmelerinin ardından, içerisinde bulunan bilgiler de o kadar önemli olmaya ve olası bir problem karşısında koruma altına alınma ihtiyacını gerektiriyor. Bilgisayarlarda bu işlemleri yapan tonlarca yazılım mevcutken, akıllı telefonlarda ise bu seçenekler oldukça az ve olanlar arasında ise görevini dört dörtlük yerine getirenler bir elin parmaklarını geçmez.

Eğer, Android telefon veya tablet pc’nizde verileri kaybettiyseniz, endişelenmeyin. Aşağıdaki bağlantılardan EaseUS MobiSaver for Android veri kurtarma uygulaması sayfasından ister ücretsiz versiyonu, isterseniz de daha gelişmiş özelliklere sahip olan ücretli versiyonu indirebilirsiniz.

Gerekli Olanlar:

1. Windows 7, Windows 8/8.1, Windows 10 ve Windows 11 işletim sistemi yüklü bir bilgisayar.

2. ROOT erişimi bulunan bir Android akıllı telefon veya tablet pc.

3. Cihazınızın USB Hata Ayıklama modunun aktif olması gerekmektedir. Bunun için sırasıyla Ayarlar > Cihaz Hakkında bölümüne girerek, Yapı numarası alanına 5 kere basmak ve Geliştirici Modu‘nu aktif etmek. Sonrasında Cihaz Hakkında belirecek Geliştirici seçenekleri bölümündeki USB hata ayıklama seçeneğini aktif edebilirsiniz.

Android veri kurtarma uygulaması

Adım 1: Uygulamayı indirerek bilgisayarınıza kurun.

  • Ücretsiz (kısıtlı özelliklere sahip) versiyonu indir
  • Ücretli tam sürümü indir easeus.com/android-data-recovery-software/android-data-recovery.html?utm_source=andronova&utm_medium=android-veri-kurtarma-uygulamasi

Adım 2: Uygulama açın ve USB kablosuyla telefonunuzu bilgisayarınıza bağlayın ve Start butonuna basın.

Adım 3: Uygulama cihazla iletişime geçecek ve Root yetkisi için telefonun ekranından Superuser izni isteyecek. Buna izin verin.

Adım 4: Telefonunuzdaki tüm rehber, mesaj, resim, video, müzi ve dokümanlarınızı kurtarmak için analiz edecek. Bu işlem veri boyutuna bağlı olarak uzun sürebilir.

Adım 5: Analiz bittikten sonra, kurtarmak istediğiniz verileri seçerek, sağ alt tarafta bulunan Recover butonuna tıklayarak uygulamanın kaybettiğiniz verileri bilgisayarda belirleyeceğiniz bir klasör içerisine kurtarmasını bekleyin.

Ayrıca belirtmekte fayda var, üst tarafta bulunan “Only display deleted items” seçeneğini aktif ederseniz, sadece silinmiş olan öğeleri listeler. Bazıları için kolaylaştırıcı bir özellik olabilir.

Virüsten silinen verileri kurtarmak için öneri programlar için okumanızı önerdiğimiz makale, En iyi veri kurtarma programı adlı konumuz.

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir