Bilgisayarım Kapanmıyor Ne Yapmalıyım ?

Andronova
Yazar Andronova 5 Minimum Okuma

Bilgisayarım kapanmıyor şikayetleri her dönem web sitelerinde yer alıyor. Daha çok eski bilgisayarlarda şikayet konusu olan bu durum zaman zaman yeni sistemlerde de yaşanmakta. Şikayetler arasında bilgisayarım geç kapanıyor ya da kapanmıyor şeklinde yardım taleplerini görüyoruz. Sitemizde, paylaştığımız yöntemlerle bu süreyi kısaltabilirsiniz.

Sponsorlu Reklam
Ad imageAd image

Bilgisayarınızda yüklü olan işletim sistemleri geç kapanıyor veya hiç kapanmıyorsa bu haberimizde paylaşacağız yöntemleri uygulayarak sorunuza çözüm üretebilirsiniz. Bilgisayarınızın geç kapanmasının bir kaç sebebi olabilir bundan dolayı aşağıdaki başlığımız altında yayınlayacağımız yöntemleri bilgisayarınıza uygulayınız.

Aşağıdaki adımlar ile çözüme ulaşamadıysanız önerdiğimiz Teknoloji hattı ile iletişime geçerek yardım talep edebilirsiniz.

Bilgisayarım Kapanmıyor Sorunu

Bilgisayarda kapanmıyor sorunu çoğunlukla işletim sistemindeki servislerin düzgün çalışmamasından dolayı yaşanmakta. Ancak, geçmişte donanım sorunlarında da böyle bir şeyle karşılaştığımız olmuştur. Örnek, anakart tarafında oluşan bir arıza böyle bir şeye neden olabiliyor.

Bilgisayarım kapanmıyor sorununa neden olan temel etkenler şunlardır:

  • İşletim sisteminin zarar görmesi.
  • Sistem ayarlarında sorun oluşması.
  • Donanım uyumsuzluğu veya donanım sürücülerindeki sorunlar.
  • Yüklü olan bir programın bu soruna neden olması. Özellikle arka planda çalışıyor olması.
  • Sistemin ve sürücülerin güncel olmaması. (Çok nadir sorun yaşatır)
  • Sisteme virüs bulaşması; özellikle arka planda bir çok işlem yapması.
  • BIOS sorunu da yine buna neden olabilir.

Bilgisayarım Kapanmıyor Nasıl Çözersiniz?

Birinci Yöntem;

Sponsorlu Reklam
Ad imageAd image

Bilgisayarınızın fişini çıkarıp biraz bekletip açıp sistemi test edin. Duruma göre sistem geri yükleme işlemini başlatın. Bu seçenek, çoğu yazılım tarafındaki sorunlara çözüm sağlar.

İkinci Yöntem;

Bilgisayarınızda Spyware, Malware ve benzeri virüs yazılımların olup olamadığını kontrol edin. Çünkü bu tarz virüslerin bilgisayarınızın oturumu kapatmanızı engelleyebilmektedir. Bilgisayarınızda bulunan bu tarz virüsleri temizleyebilmek için;

  • Norton Power Eraser uygulaması ile Rootkit, Backdoor gibi sistem çekirdeğine bulaşan virüsleri temizleyiniz.
  • ADWCleaner uygulaması ile uygulamalara bulaşan kötü niyetli yazılımları temizleyiniz.
  • Bilgisayarınızda bulunan Malwareları temizlemek için bir antivirüs uygulamasını kurunuz. www.andronova.net
  • Online tarama yani internet bağlantısını kullanarak virüs taramasının yapılması. Bir çok antivirüs programının online tarama aracı mevcut.
  • Duruma göre sistem geri yükleme çalışıyorsa, sorunun olmadığı bir tarihe sistemi çevirin. Tabi bu özelliğe virüs müdahale etmediyse.

Üçüncü Yöntem;

Windows güncelleştirmelerini bilgisayarınızın alıp almadığını kontrol ediniz. Çünkü Microsoft işletim sistemlerinde ortaya çıkan güvenlik açıklarını ve hata kodlarını gidermek için belirli aralıklarla güncellemeler yayınlamaktadır. Bundan dolayı bu güncellemeleri alarak bilgisayarınızda bulunan işletim sistemi hatalarını gideriniz.

Dördüncü Yöntem;

Duruma göre donanımın sürücülerini de güncelleyin. Güncelse, bazı sürücülerin eski sürümlerini kullanın. Bunun için mevcut olan sürücüyü tamamen kaldırın ve eski bir kaç sürümle deneyin. Bazen yeni çıkan sürücüler diğer sürücülerle veya sistemle uyum saplamadığı oluyor.

Beşinci Yöntem;

Windows işletim sisteminde başlangıçta çalışan uygulamaları kaldırabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları takip ediniz.

  • Windows logosu + R tuşuna basarak çalıştır ekranına ulaşınız.
  • Açılan ekrandan msconfig yazarak enter tuşuna basınız.
  • Karşınıza gelen sistem yapılandırması ekranından Başlangıç Öğelerini Yükle yazısının başında bulunan kutucuktaki işareti kaldırınız.
Bilgisayarım kapanmıyor ne yapmalıyım
Bilgisayarım kapanmıyor arka plan kontrolü
  • Ardından Hizmetler sekmesine gelerek Tüm Microsoft Hizmetlerini Gizle yazısının başındaki kutucuğu işaretleyiniz. Ardından Tümünü Devre Dışı Bırak yazısına tıklayınız. Bu işlemlerden sonra ekranın altında bulunan Uygula tuşuna basınız.
Windows 7, Windows 8.1 ve Windows 10 bilgisayar kapanmıyor
Bilgisayarım kapanmıyor hatası

Altıncı Yöntem;

Bilgisayarım kapanmıyor sorunu için son olarak bilgisayarınıza BIOS güncellemesi yapınız. Bu işlemde tecrübeniz ya da uzmanlığınız yoksa yardım alın.

Sistem Güncellemeleri ve Hizmet İzinlerini Kontrol Edin

İşletim sisteminizde herhangi bir güncelleme olup olmadığına bakın. Göremeyenler, Microsoft’ un resmi sitesinden ve Windows Update aracını çalıştırmalarını öneriyoruz.

İşletim sisteminizin Hizmetler alanını kontrol edin. Bunun için arama alanına Hizmetler yazmanız yeterlidir.

Bilgisayarım Kapanmıyor: Donanım Sorunları

Çok eskiden bu işlerle uğraşırdım ve zaman zaman donanım kaynaklı sıkıntılar sistemin kapatmasını engellerdi. Örnek, Power yani güç kaynağında yetersizlik veya uyum göstermeme gibi durumlar sistem kapatmalarında sorun çıkarırdı. Şimdilerde pek duymuyorum ama nadir de olsa donanım uyumsuzluklarında biraz sıkıntı yaşatacaktır.

Diğer donanım faktörleri şöyle:

  • Ekran kartının sorun çıkarması. Özellikle çoklu ekran kartlarında yaşandığı olur.
  • Anakart tarafındaki sorunlar. Biz burada BIOS güncellemesine giderek denerdik.
  • Tüm donanım sürücülerinin güncelleme. Burada aynı zamanda anakart chipset güncellemesine de dikkat ederdik.

Bilgisayarım kapanmıyor çözümü için ne yapmalıyım diyenlere yönelik güzel bir makale hazırladık. Yardıma ihtiyacı olan kullanıcıların sitemizdeki sponsorlu numaraya göz atmalarını öneririz.

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.
İnceleme bırak

İnceleme bırak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir