Mobil eko sisteme dahil olan iki dev kapışmaya başladığında mesele sadece hazineyi ele geçirmek değildi. Google ve Apple‘dan bahsediyoruz tabi ki. Google’nın mobil işletim sistemi Andorid’te Google Play Store ile gelirken Apple iOS ile beraber App Store‘u öneriyor. Gerek Google Play‘de gerekse iTunes‘da sayıları günden güne artan sayıca epeyi fazla uygulama, müzik, oyun, kitap bulmak mümkün. Peki hangisi daha iyi, daha güvenilir veya daha işlevsel?
Yaygın bir istatistik her iki marketi içerik sayılarına ve indirilme oranlarına göre kıyaslıyor. Apple yaptığı tanıtımlarda bu istatistikten epeyi faydalandı. Apple, App Store‘u 2008’de iPhone 3G ile kullanıma sundu. 2009’da Apple 2 milyar, 2010’da 3 milyar, 2011’de 10 milyar indirme rakamlarını yaklaşık 350.000 uygulama üzerinden yakaladı. 2012 yılı Mart ayı itibari ile 550.000 uygulama üzerinden 25 milyar indirme gerçekleşti. Bir sonraki yıl yani 2014’te Apple 50 milyar indirmeye ve 2014 sonunda ise 85 Milyar indirme rakamını yakalamış görünüyor. Uygulama bazında 2013 yılında 1 Milyon uygulamayı barındıran Apple hali hazırda 1.4 milyon uygulamayı kullanıma sunuyor.
Google ise Play Store‘u Apple’a göre daha ziyade kullanışlı ve basit uygulamalar ile 2008’de kullanıma sundu. Fakat market hızlı biçimde büyüdü. 2009’da 2300 uygulama barından Market 2010’un yazında 80000 rakamına ulaştı. Bununla beraber indirme sayısı da 1 Milyar gibi imrenilecek bir rakamı aştı. Ancak halen Apple App Store ile aralarından uzun bir yol vardı. 2011 yılında Google 3 büyük hedefi yakaladı. 3 Milyar toplam indirmenin ardından 6 Milyar toplam indirme ve nihayetinde 10 milyar toplam indirme. Bu trend 2012’de de toplam uygulama rakamının 500.000, indirme rakamının ise 25 Milyara ulaşmasına dek sürdü. Android Market olarak bildiğimiz yapı yeniden yapılanma sürecini tamamlayarak 6 Mart 2012’de Google Play olarak karşımıza çıktı ve Google Play Music ve Google Play Books gibi platformları ile içerik ayrışmasına giderek Apple’ın sunduğu iTunes hizmetleri ile benzer adımlar attı.
Google Play Store ile Apple App Store‘u tahtından etmek için gerekli adımları kararlı biçimde attı ve ulaşılabilir uygulama sayısı itibari ile 2014’ün sonuna doğru bunu başardığı söylenebilir. Wall Street Journal’ın 2015 ilk çeyrek verilerine göre Google Play erişilebilir uygulamalar açısından App Store‘a nazaran %70 daha fazla içerik barındırmakta. Fakat farklı bir durum söz konusu. App Store oransal farklılığa rağmen Play Store’dan %70 daha fazla gelir elde etmekte. WSJ’nin bildirdiği App Annie Index: Market Q1 2015 verileri şöyle devam etmekte. Google Play daha ziyade Türkiye, Endonezya, Brezilya ve Meksika gibi ülkelerde ön planda iken App Store Avrupa ve Birleşik Devletlerde ön planda. Raporun 3. çeyrekte Google adına bu oranın %60’a düştüğünü söylediğini de sözlerimize ekleyelim.
Aşağıdaki İndirilme-Kar karşılaştırılmasının yapıldığı grafikte bunu görmek mümkün.
Geliştiriciler açısından Andorid var olan uygulamaları optimize etmek, kullanıcıların taleplerine göre yeniden biçimlendirmek ve özelleştirme alanlarında ön plana çıkmakta. Belirttiğimiz raporda Apple kullanıcılarının buna ihtiyaç duymadığını çünkü muhtemelen Android kullanıcılara göre daha varlıkları ailelerden geldiği varsayımını yapmakta. Bunun dışında Android ürün yelpazesinin iOS‘a göre daha geniş olması kullanıcıların ücretsiz uygulamalara erişme imkanını arttırmakta. Bu her ne kadar güvenlik konusunda tartışmalara sebep olsa da kullanıcıların ekserisi durumdan memnun görünüyor.
Arayüz itibari ile farklı görüşler mevcut olsa App Store daha stabil bir görünmekte. Fakat Google Play Store son gerçekleştirdiği arayüz güncellemesi ile bu yönde gayet sarf ettiğini kanıtlıyor.
Sonuç olarak her iki platformun öne çıkan ve geri de kalan yanları var. Fakat bazı mobil otoritelerince uygulama sayısının fazla olmasının çok bir anlam ifade etmediği varsayımını yaparsak Apple halen Google’ın kısa zamanda ciddi adımlar atmış olmasına rağmen üstünlüğünü koruyor. Fakat ileri ki günlerin ne getireceğini kestirmez zor.