Windows 11 Güvenli Mod yani Recovery Mode nasıl alınır?

Andronova
Yazar Andronova 4 Minimum Okuma

Sanırız gelecek yıl çoğu kullanıcı artık yavaş yavaş aramaları yeni sistem üzerine yapacak. Bugün hazırlamış olduğumuz yazımız Windows 11 güvenli mod nasıl açılır?

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Windows 11 Recovery Mode, Türkçesi ile Güvenli Mod, birçok yazılım ve programsal sorunun çözümü için kullanılan bir moddur. Buraya alındığında Windows onarımı veya sistem geri yüklemeyi çalıştırarak çoğu problemi ortadan kaldırabilirsiniz.

Recovery Mode, laptop bilgisayarlarda daha çok karşınıza çıkmıştır. Hatta bazı sistemlerde bir buton halinde veya kısayol tuşları ile ulaşabiliyorsunuz. Yazılım tarafında çıkan arızalardan dolayı açılmayan sistemlerde çok işe yaradığını belirtmekte fayda olacak. Birde yanlış sürücü yüklenmesinden dolayı mavi ekran / siyah ekranla karşılaşanların kullandığı önemli bir seçenektir. 

Aşağıda Recovery Mode girme işleminin nasıl yapıldığı ve girememe sorunu için ne gibi çözüm önerilerimiz var bunlara değindik.

Recovery Mode tipleri nelerdir?

Genelde Windows işletim sistemlerinin güvenli mod tipleri üçe ayrılır, bu güvenlik modları şu şekilde açıklanabilir:

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image
  1. En basit mod olarak geçen Güvenli Mod, herhangi bir sürücünün ya da hiçbir üçüncü taraf uygulamasının yüklenmediği moddur. Bu modda sadece temel sürücüler yüklü olduğundan bilgisayarın grafikleri güzel gözükmez, ayrıca masaüstünde yer alan simgeler aşırı büyük olur. Ekleme olarak, ekranın dört köşesinde de güvenli mod yazısının bulunacağını söylemek gerekir.
  2. Ağ ile Güvenli Mod söz konusu olduğunda, daha önceden yüklediğiniz sürücülerin ve ayarların haricinde Ağ driver’ları yüklenecektir. Ağ ile Güvenli Mod’dayken internete girebilirsiniz ancak bu önerilmez.
  3. Komut İstemi ile bu alana girdiğinizde Windows’un işletim sistemi başlatılmaz, göreceğiniz tek şey Komut İstemi penceresi olacaktır. Bu Güvenli Mod türü gelişmiş olarak sorun giderme amacıyla işinin ehli insanlar tarafından kullanılmalıdır.

İlgili bölüme CMD şeklinde erişim yapıldığında explorer.exe yazarak Windows’ un oturumuna ulaşabilirsiniz.

Sistem sürümlerine göre yer alan tipler, bilgisayardaki uzmanlığınıza göre çeşit çeşittir. Herhangi bir problem yaşandığında CD ya da USB aracılığı ile onarımı çalıştırabilirsiniz.

Windows 11 Güvenli Moda nasıl ulaşılır?

Başlat menüsündeki “Ayarlar” uygulamasına girerek başlatabilmeniz mümkündür. Ayarlar uygulamasında aşağıya doğru kaydırarak “Kurtarma” seçeneğini seçmeli, ekranda sıralanacak olan çeşitli kurtarma seçeneklerinden “Gelişmiş Başlangıç” ın yanında bulunan “Şimdi Yeniden Başlat” a tıklamalısınız. Sistem yeniden başlatıldığında önünüzde belirecek olan şey “Windows Kurtarma Ortamı” olacaktır.

Masaüstü bilgisayarlarda çoğunlukla işlemler aynıyken laptoplarda farklılıklar göstermekte. Örnek önceki bazı sistemlerde f8 kullanılırdı ve sonrasında onarım için f10, f11 veya f1 gibi tuşlar yardımı ile işlemler yapılıyordu.

Sponsorlu reklam
Ad imageAd image

Windows 11 Güvenli Mod yani Recovery Mode nasıl alınır?

Güvenli mod açılmıyor sorunu

Sistemin fişini çıkarıp beklettikten sonra takıp tekrar denenebilir. Virüsten dolayı açılmayan sistemler için başlangıç onarımı ve temizlemesinden yararlanılabilir.

  1. Donanım tarafında arıza olma olasılığının düşünülmesini öneririz.
    • Kontrol edildikten sonra netlik kazanması adına tak çıkar özelliği olan donanım parçalarının varsa başka uyumlu parçalarla denenmesi.
    • Aşırı ısıya maruz kalmış parçaların fanları kontrol edilmeli ve test adına biraz bekleterek gerekli soğumanın sağlanmasını öneriyoruz.
  2. Ekrana gelen diğer seçeneklerden yararlanınız.
  3. Onarım ekranına ulaşmak adına USB’ ye atılan onarım sisteminin kullanılmasını öneriyoruz.
  4. Virüs etkeninden emin olunması gerekyor.
    • Hard disk’ in sökülüp başka bir çalışan sisteme yedek olarak takılıp sistem üzerinden tarama yapınız.
    • Başlangıç onarımı ve virüs taramasını flash kullanarak yapınız.
  5. Açılış dosyalarının zarar görmesi.
    • Eksik olan dosyaların flash disk yolu ile sisteme aktarılması işe yarayabilir.

Bu bilgiler daha önceki sistemlerde denenmiş yöntemlerdir ve duruma göre uzman yardımının gerekliliği var. 

Windows 11 Güvenli Mod nasıl alınır?

Yazar Andronova
Takip etmek:
Andronova, Teknoloji alanında bir çok soruna yönelik çözüm odaklı içerikler üretmekte. Zaman zaman Teknoloji haberlerinin yer aldığı sitemizden destek hizmeti almak isteyen kullanıcıların içeriklerde yer alan müşteri hizmetleri ile iletişime geçmeleri gerekebilir.