Modemde DHCP Relay diye bir seçenekle karşılaşanlar oluyor. Bazıları ne işe yarar diye merak edip bu kısmı işaretleyip acaba ne olacak diye bakıyorlar.
Sponsorlu reklam
DHCP Relay Agent, farklı subnete yer alan DHCP server üzerinden kendi subnetinize ip dağıtım imkan veren servisin adı. Türkçesi ise “DHCP Geçiş Aracısı” olarak adlandırılmakta. Kendi subnetimizde ki kullanıcıların DHCP broadcast’ leri yakalanıp unicast çevirmek ve yetkili server’ a göndermeyi sağlar. Cihaz olarak switch, router ve bir bilgisayarda olabilmekte.
Daha iyi anlaşılması için ip dağıtımını başka bir sistem üzerinden yapmayı sağlayabiliyorsunuz. Girilen adresteki örnek router’ un kendi belirlediği bağlantı aralık adresleri kullanılmış olur. Bir nevi DHCP sunucusu oluşturmak isteyenler modemden bu seçeneği kullanır.
Sponsorlu reklam
DHCP Relay’ a nasıl ulaşılır?
- Modemin arayüzüne ilgili ip ile ulaşılır.
- Yanda “DHCP” veya ..sunucusu bölümü açılır.
- Burada “DHCP Relay” aktif edilir.
- Uzak sunucu adresine bağlanılacak ip girilir.
- İşlemlerde NAT kapalı olması gerekiyor.
Bağlantı yapılamama durumlarında etkin yapılıp ve sonra tekrar aynı seçenek açılır. Bazen yazılım tarafında aksaklık çıkabilir ve modemin resetlenmesi veya yazılımın güncellemesi icap edebilir.
Bu yöntem genellikle uygum maliyette olduğundan bazı zamanlarda tercih edilebilmekte. İsteyen bir bilgisayarı sunucu olarak kullanarak dağıtılacak ip aralığını ve kontrolünü ilgili bilgisayar üzerinden yapabilir. Çakışmaları ve daha geniş ağlarda kullanım imkanı sunabilir. Tabi artık gelişmiş yönetim sistemleri ve yazılımlarla pek eskisi gibi tercih edilmeyebiliyor.
DHCP devre dışı yapılırsa ne olur?
Örnek TP Link modemden işlem yaptık. 15-20 Dakika sonra internet bağlantımız kesildi. Kablosuz ağ bağlı ve güvenli olarak görülüyor ama internet yok. Peki nasıl düzeldi?
Modem içerisine giremiyorsunuz. Yapmanız gereken cihazın veya bilgisayarın ip adresini sabitleyip modeme erişim yaparak tekrar bu seçeneği açtık.
Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2020, 02:36